15.06.2011

Din "intelepciunea popoarelor"

Proverbele, locutiunile, zicatorile, pildele... sunt rezultatul experientei, al "intelepciunii popoarelor"...oricine poate sa gaseasca in aceasta comoara de citate, cate unu pentru felul sau de a fi si de a vedea lucrurile.
Nu e nimic ce nu se poate justifica cu un proverb, cu o zicatoare, cu o pilda, din toate lucrurile pe care le poti face pe lumea asta, din cate atitudini poti sa iei fata de viata si fata de oameni, indiferent ce caracter ai sau de inprejurarile in care le alegi .

  • "Ce poti face azi nu lasa pe maine", este indemnul cand vrei sa continui si sa termini ce-ai inceput.Dar daca n-ai avea destul chef de lucru,te apuca lenea, ai gasi imediat replica : "incetul cu incetul se face otetul".
  • "Ziua buna se cunoaste de dimineata"...dar daca se intampla sa nu inceapa chiar bine o intorci cu "sa nu judeci ziua , pana nu apune soarele";
  • "Tacerea e de aur", - asa o fi, dar "pana nu tipa copilul, nu primeste desupt";
  • "Calul de dar nu se cauta la dinti"...dar si troienii poate ar fi trebuit sa caute si sa ia aminte la sfatul :"ma tem de greci si cand aduc daruri" ...din pacate troienii au ascultat de prima din cele doua zicatori, probabil ca a doua nu o nascocise inca Virgiliu.:)
  • Indemnul la filantropie la bunatate..."Nici un bine nu e pierdut" - "nici o fapta fara rasplata". Insa raii au nascocit si ei : "Fa bine si asteapta rau", sau "pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti". Asa ca ori te lasa inima sa faci bine ori nu te lasa , justificarea ti-o gasesti in ambele cazuri.
  • Avarul zice : "picatura cu picatura se face lacul", - "sa aduni la tinerete ca sa ai la batranete" sa fii dur cu cei care-ti cer , pentru ca "daca dai n-ai" . Dar risipitorul zice si el : "cu-n rac tot sarac" sau "o data traieste omul" sau "ce-am avut si ce-am pierdut".
  • Lasul isi justifica atitudinea prudenta "capul plecat sabia nu-l taie" sau"decat leu mort mai bine magar viu". Dar mandrul, indraznetul are si el citatul lui : "Decat un an cioara mai bine o zi soim".
  • - "Unde-i unu nu-i putere", zice acela care are nevoie de ajutor. Dar daca se intampla sa nu iasa treaba dupa dorinta, apare cealalta zicala : "Unde-s multe moase, ramane copilul cu buricul netaiat".
  •  - "Piatra care se rostogoleste nu prinde muschi", spune omul asezat. Dar si neastamparatul vine cu replica : "Fierul care sta pe loc , rugineste".
  • - "Ce-i in mana nu-i minciuna" si"nu da vrabia din mana pe cioara de pe gard" fiindca "mai bine azi un ou decat maine un bou" zic cei chibzuiti, prudenti si circumspecti . Dar daca e sa mai schimbe placa , gasesc si aici zicatoarea potrivita : "cine nu indrazneste nimic, nu castiga nimic" sau "cine se teme de apa, nu mananca peste".
  • - "Obraznicul mananca praznicul","Norocul e a celor indrazneti". Da, asa este; dar daca se intampla s-o patesti atunci cum de nu ti-ai adus aminte ca "tot ce faci, fa cu socoteala si gandeste la sfarsit", pentru ca "cine sare multe garduri mai nimereste si in cate-un par".
  • - "Ori stan, ori capitan", se avanta cate unu ; altul mai domol se gandeste la sfatul "tine la calea de mijloc".
  • De la parinti la copii se pot intampla trei lucruri : 1.sa fie si copiii la fel ca parintii; 2.copiii sa-i intreaca pe parinti in nazdravanii si-n altele... ; 3.copiii sa reprezinte o decadere , o degenerare, o corcire. Toate cele trei cazuri se intalnesc in intelepciunea popoarelor. Pentru prima varianta "Aschia nu sare departe de trunchi" ; a doua "capra sare masa, iada sare casa", iar la a 3-a : "ce folos ca tatal a fost Domn, daca el nu e om".
  • Intalnesti pe unu si zici si crezi : "cum e turcul si pistolul!"...daca te-ai inselat zici : "aparentele inseala".
  • "Haina face pe om" zici prima data, dar apoi iti aduci aminte ca "nu haina face pe calugar"
Si in incheiere o poanta tot cu referire la zicatori si proverbe :


  • Un om trecea pe strada. Dintr-o curte un caine se repede la el cu latraturi furioase. Omul fugi repede pe trotuarul de vis-a-vis. Acolo un trecator ii zice : - Ce te sperii, omule ? Nu stii proverbul : Cainele care latra nu musca ? La care omul cu multa filozofie ii raspunde :- Ba , eu stiu proverbul, dar nu stiu daca-l stie si cainele !
"umor la inceput si sfarsit de secol"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu